سیستم ایمنی قوی ضمن محافظت از فرد در برابر ابتلا به انواع عفونت های ویروسی، قارچی و باکتریایی خطر بیماری را کاهش میدهد، بنابراین رعایت نکات آسان برای تقویت سیستم ایمنی بدن امری حیاتی است.
در حال حاضر تنها راه برای پیشگیری از ابتلا به کرونا، رعایت فاصله گذاری اجتماعی، استفاده از ماسک و شستشوی مرتب دستها با آب و صابون به مدت ۲۰ ثانیه و پیروی از اصول تغذیه صحیح است.
یکی از مشکلاتی که بیماران مبتلا به کرونا با آن دستوپنجه نرم میکنند،ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن آنها است. داشتن تغذیه مناسب باعث میشود که سیستم ایمنی افراد مبتلا به کرونا تقویت شده و روند بهبود آنها سریعتر شود. از طرفی، عواملی نظیر استرس، افسردگی ناشی از در خانه ماندن، نداشتن خواب منظم، عادات غذایی مبتلایان به کرونا را تغییر داده و باعث شده که این افراد به خوردن تنقلات مضر رو بیاورند که بسیار برای سلامتیشان مضر است. اما چه راهکارهایی برای بهتر شدن رژیم غذایی افراد مبتلا به کرونا وجود دارد؟ اگر به کرونا مبتلا شدهایم چه غذاهایی را باید بخوریم و از مصرف چه نوع از غذاهایی باید پرهیز کنیم؟
دلایل تغذیه مناسب در دوران کرونا
در حال حاضر همه میدانیم کووید-۱۹، عفونت ویروسی دستگاه تنفسی فوقانی است، بنابراین برای کاهش خطر ابتلا به عفونت افزودن برخی مواد غذایی ضدویروس به رژیم غذایی بسیار مهم است. مصرف برخی از مواد غذایی ضدویروس ضمن شارژ کردن سیستم ایمنی بدن به بهبودی سریع بعد از بیماری نیز کمک میکنند.
افرادی که مبتلا به این بیماری میشوند به علت کاهش قدرت سیستم ایمنی و کاهش شدید اشتها نیاز به حمایتهای تغذیهای مناسب دارند که باید ضمن رعایت بهداشت (بحث خدمات غذایی)، برای جلوگیری از آسیب بیشتر و نیز تسریع روند بهبودی این افراد مورد توجه ویژهای قرار بگیرد.
کرونا معمولا با تب همراه است و بروز تب در این بیماران نیاز به پروتئین و مایعات را در بدن افزایش میدهد. بنابراین تهیه غذایی که بتواند این دو ماده مغذی را در اختیار بدن بیمار قرار دهد، لازم و ضروری است.
کرونا گرفتم چی بخورم ؟
غلات، برخی از سبزی ها، گوشت ها و حبوبات منابع پروتئین هستند. خوردن غذاهای سنگین علائم و عوارض کرونا را شدت میدهد و ممکن است بیمار اشتهای لازم برای مصرف مواد غذایی را نداشته باشد. به همین خاطر انتخاب غذاهای سبک و با حجم کمتر که در دفعات بیشتری به بیمار داده میشود میتواند مشکل کم اشتهایی را جبران کند.
لبنیات حاوی پروتئین های خوبی هستند. برای افزایش مصرف مایعات همیشه نوشیدن آب آشامیدنی زیاد استفاده شود و آب میوه های طبیعی و چای کم رنگ نیز میتواند بخشی از مایعات مورد نیاز بیمار را فراهم کند.
اگر دچار ضعف عمومی هستید، غذاهایی مانند فرنی ها، سوپ های غلیظ تر، مواد غذایی جامد برای شما تهیه شود.
سعی کنید در برنامه غذایی خود از مواد مغذی استفاده کنید که دارای اسید چرب امگا ۳، آهن، منیزیم، روی، ویتامین سی، سلنیوم، هستند. در ادامه منابع غذایی ویتامینها و مواد معدنی موردنیاز بدن را شرح میدهیم:
• منابع غذایی روی شامل موز، تخممرغ، محصولات لبنی، مرغ، شیر و گوشت بدون چربی است.
• از منابع غذایی منیزیم میتوان به سبزیهای دارای برگ سبز و غلات سبوسدار اشاره کرد.
• ویتامین E را میتوان در جوانهها، بادامزمینی و روغنها یافت.
• منابع غذایی ویتامین A شامل جگر، ماهی، تخممرغ، هویج، فلفل، اسفناج و کدو حلوایی میشود.
کرونا گرفتم چی نخورم ؟
در دوران همه گیری کرونا از مواد غذایی کم چرب، کم نمک و با قند کمتر استفاده کنید.غذاهای چرب و پرنمک با تضعیف سیستم ایمنی بدن شانس ابتلا به کرونا را افزایش میدهند. غذاهای خیلی چرب و یا زیاد سرخ شده بهتر است مصرف نشوند.
مصرف زیاد مواد قندی و شیرین با تحریک سیستم ایمنی بدن خطر ابتلا به کرونا را بیشتر میکنند، به جای استفاده از نوشابههای گازدار، آب میوههای صنعتی که قند افزوده دارند و نوشیدنیهای شیرین، از دوغ یا ماءالشعیرهای بدون قند و عرقیات خانگی کم شیرین استفاده کنید.
مصرف فست فودها مثل انواع پیتزا، سوسیس و کالباس و غذاهای کنسروی که حاوی سدیم و نمک زیادی هستند و موجب اختلال در سیستم ایمنی بدن میشوند را محدود کنید. تا احتمال ابتلای شما به کرونا کمتر شود.
در دوران قرنطینه خانگی به جای مصرف تنقلات چرب و پر نمک (مانند آجیل و تخمههای نمکی) و شیرین (مانند انواع شیرینی، شکلات و بیسکویت و نوشیدنیهای شیرین شده با قند)، از انواع میوه های فصلی و تازه استفاده کنید.
مصرف سسهای چرب را که معمولا نمک و شکر زیادی هم دارند، محدود کنید.مصرف غذاهای پرچرب، پر نمک و شیرین خطر ابتلای شما به کرونا را افزایش میدهد.
انواع نوشابهها و آبمیوههای صنعتی، آب نبات، شکلات، نوشیدنیهای شیرین مثل شربت ها، انواع مربا و انواع شیرینیهای خشک وتر حاوی مقادیر زیادی مواد قندی هستند. در مصرف آنها افراط نکنید.
مواد غذایی را به چه روش استفاده کنیم ؟
به جای نانهای سفید از نانهایی که سبوس بیشتری دارند استفاده کنید.
حبوبات و غلات ارزش پروتئینی بالایی دارند. بهتر است برنج را بیشتر به صورت مخلوط با حبوبات مثل باقلا پلو، عدس پلو، ماش پلو، لوبیا چشم بلبلی با پلو، و یا عدس یا ماش را با نان مصرف کنید تا پروتئینی با ارزش غذایی گوشت به بدنتان برسد.
به مواد غذایی حاوی حبوبات (عدسی و خوراک لوبیا) چاشنیهای حاوی ویتامین C مانند آب لیمو یا نارنج تازه اضافه کنید.
با مصرف شیر غنی شده با ویتامین D، بخشی از نیاز بدن به این ویتامین تامین میشود.
از سیر، زنجبیل و پیاز هر روز در غذاهای مصرفی استفاده کنید. این سه ماده غذایی تقویت کننده سیستم ایمنی هستند.
تخم مرغ منبع بسیار مناسبی از پروتئین و مواد مغذی متنوع است. فقط توجه داشته باشید که بهتر است تخم مرغ را بجوشانید و بصورت آبپز کاملا سفت و پخته شده مصرف کنید و از نیم پز کردن، عسلی نمودن و یا نیمرو کردن آن بپرهیزید.
چاق ها بیشتر در معرض ابتلا به کرونا
احتمال ابتلای افراد چاق به کرونا بیش از دیگر افراد است. مراقب وزنتان باشید. احتمال زنده ماندن افراد چاقی که مبتلا به کرونا میشوند پایین است پس به فکر کنترل وزن خود باشید.
با کاهش مصرف قند و شکر و شیرینی از ابتلا به دیابت، چاقی و کرونا پیشگیری کنید.
برای تشویق کودکان و نوجوانان به تحرک بیشتر در ایام ماندن در منزل، بطور دسته جمعی همراه اعضای خانواده ورزش کنید.
در دوره همه گیری کرونا، برای داشتن فعالیت بدنی منظم و ورزش در منزل، برنامه ریزی شخصی داشته باشید.
برای پیشگیری از اضافه وزن در دوران همه گیری کرونا، در خانه با کودکان خود بازیهای پر تحرک انجام دهید.
برای پیشگیری از چاقی کودکان، میزان تماشای تلویزیون، کار و بازی کودکان با رایانه را محدود کنید.
در پایان
کم آبی ریسک ابتلا به کرونا را افزایش میدهد، بنابراین روزی ۶ تا ۸ لیوان آب بنوشید.
هیچکدام از وعدههای غذایی را حذف نکنید چرا که این اقدام سیستم ایمنی شما را تضعیف میکند.
کمبود خواب باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی میشود. خوابیدن به مدت هفت تا نه ساعت به صورت روزانه برای بزرگسالان توصیه میشود. کودکان بسته به سنشان به ۸ تا ۱۴ ساعت خواب نیاز دارند.
هیچ ماده غذایی به تنهایی نمیتواند معجزه کند. تحت تاثیر شایعات در مصرف برخی اقلام غذایی یا دمنوشها افراط نکنید. تنوع و تعادل را در برنامه غذایی خود رعایت کنید.
مواد غذایی را از مراکز معتبر و تحت نظارت ارگانهای بهداشتی تهیه کنید.
مواد غذایی خریداری شده را به شیوه سالم آماده و مصرف و از روشهای بخار پز یا آبپز کردن بجای سرخ کردن استفاده کنید.
دیابت، فشار خون بالا و بیماریهای قلبی –عروقی خطر ابتلا به کرونا را بیشتر میکنند. با رعایت رژیم غذایی صحیح در کنترل این بیماریها بکوشید.
شما بگویید
شما چه توصیه های دیگری دارید ؟ آیا به کرونا مبتلا شده اید ؟ تجربیات تغذیه ای خود را با دیگران به اشتراک بگذارید.
منبع : donya-e-eqtesad.com _ homeca.ir _ iribnews.ir _ irna.ir
پاسخ به نظر
پاسخ به نظر بستن *نام شما *ایمیل شما(اختیاری)
* پاسخ شما |
بستن ![]()
نام کاربری (شماره موبایل)
رمز عبور
نام کاربری (شماره موبایل)
کد امنیتی :
ورود
![]()
ارسال
![]() می خواهید ثبت نام کنید ؟ عضویت |